Моментът на Android в старата автомобилна индустрия

Старата автомобилна индустрия виждаше в Tesla само нов конкурент. Но през четвъртото тримесечие на 2023 г. BYD продава повече електрически автомобили от Tesla. По същия начин Samsung продава повече от Apple.


Упадъкът на Nokia, първоначално пренебрегвайки iPhone от Apple. След дълги колебания те решават да разработят конкурент на iPhone. Но много преди да са готови, изведнъж се появиха безброй смартфони с Android.

Ето и статистиката.

Процесът не е толкова бърз при електрическите автомобили, тъй като първо трябва да се изгради огромен промишлен капацитет за батерии. Един електромобил се нуждае от 5000 пъти повече батерии, отколкото един смартфон.

  iPhone Samsung - Tesla BYD


Тогава Nokia смяташе, че iPhone е единственият нов конкурент; няколко години по-късно Samsung изведнъж продаде повече смартфони с Android, отколкото iPhone на Apple. Точно това показа четвъртото тримесечие на 2023 г: BYD продава повече електрически автомобили от Tesla.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света, като една трета от всички нови автомобили се продават в Китай. Бързо намаляващият пазарен дял на двигателите с вътрешно горене позволява на много китайски компании първоначално да пласират новите си електрически автомобили на вътрешния пазар. Все още трябва да бъдат завършени многобройни транспортни кораби за автомобили, преди да започне масовият износ.

  Кога всичко това е било предвидимо?


За мен това е така от март 2008 г., когато за първи път посетих автомобилното изложение в Женева. Цената на петрола за първи път беше над 120 щатски долара, а във Форарлберг за първи път заредих за над 1,20 евро за литър дизел.

Голямо отчаяние при първото ми посещение на търговския панаир, само вкаменен скрап, нищо, за което си струва да се докладва. Как някой може да си представи, че ще продължи да продава вкаменен скрап по време на такава криза в цените на петрола?

Тогава изведнъж прочетох на един автомобил надпис "Dual Mode - Electric vehicle - Hybrid vehicle". Спасение! Накрая нещо, за което да пишеш у дома! Това беше BYD F3DM plug-in хибрид с 16 kWh литиево-желязо-фосфатна батерия.

През целия път от Женева до Залцбург си мислех какво означава, когато технически иновативни продукти идват от страна с ниско заплащане. Бях прав в прогнозите си.

Големият въпрос без отговор е: защо цялата утвърдена автомобилна индустрия не стигна до същото заключение? Защо не се проведе мащабна изследователска офанзива за евтини батерии и евтини електрически автомобили? Години наред се изричаха само безумни лозунги: "Ако утвърдената автомобилна индустрия го иска, перфектният убиец на Tesla ще бъде готов до две години". След това, през 2018 г., се появи първият от така възхваляваните убийци на Tesla: Jaguar i Pace.

В момента Tesla успява да произведе целия Jaguar i Pace за по-малко от 2 седмици. Някои други утвърдени производители пуснаха нови електрически автомобили. 10 години по-рано те щяха да бъдат абсолютен връх в гамата и сензация.

  Как продавате автомобили?


Теоретично целта на един производител на автомобили трябва да бъде да продава повече автомобили. Така че първото съображение трябва да бъде: какви са пречките за продажбата на повече автомобили? Как мога да увелича добавената стойност на моя автомобил като продукт? Един прост пример: Автомобилът струва 15 000 евро и е изминал 300 000 км с 6 литра дизелово гориво по 1,25 евро на литър. Така че горивната индустрия има по-голям дял от общите разходи, отколкото производителят на автомобила.

Как можете да промените това? Продайте на клиентите си електромобил за 18 000 евро, батерии и фотоволтаици за 10 000 евро и създайте мрежа от собствени зарядни станции. Шофирането става по-евтино за клиента, а собствената добавена стойност на компанията по отношение на общите разходи се увеличава драстично. Такива са стратегиите на Tesla и BYD. Защо утвърдената автомобилна индустрия не се е сетила за това?

Теорията за пика на петрола съществува от 1956 г. насам. Без фракинга в САЩ вече щяхме да сме около десетилетие след пика на петрола. Как можем да позволим собственото ни икономическо съществуване да зависи и да се ограничава от производството на петрол? Световното производство на автомобили с двигатели с вътрешно горене е ограничено от производството на петрол. Как автомобилните компании могат да приемат това ограничение?

Може би защото тези утвърдени автомобилни компании имаха манталитета на 80-годишен човек, който просто чака края си. Големият скандал с вредните емисии се вписва в тази нагласа: спечелете малко време чрез измама, още няколко години, за да се наслаждавате, защото на всички трябваше да е ясно, че тази измама ще бъде разкрита един ден.

  Как се продават къщи?


На теория целта на производителя на жилища трябва да бъде да продава повече жилища. Така че първото съображение трябва да бъде: какви са пречките за продажбата на повече къщи? Уау, това звучи познато, само че автомобилите са заменени от къщи. Един прост пример: къщата струва 300 000 EUR и стои на парцел, струващ 300 000 EUR. Собствениците изминават 30 000 км годишно с 2 000 литра бензин за 3 600 евро и купуват 8 000 kWh електроенергия за домакинството и термопомпа за 3 600 евро. Тези разходи за енергия възлизат на още 216 000 евро за 30 години. Дори и без лихвите, това са 27 200 евро на година или 2 267 евро на месец. Изчислено с настоящата оферта за жилищен кредит, месечната вноска по кредита за къща и земя на стойност 600 000 евро и 600 евро за енергия е 3 648 евро на месец. Според насоките на ЕС за жилищни кредити доходът на домакинството трябва да бъде 7 620 евро.

Как можете да промените това? Продайте на клиентите си къща от следващо поколение GEMINI за 140 000 евро и батерии и фотоволтаици за 60 000 евро. Това е толкова много слънчева енергия, че 80% от нея може да бъде продадена на спот пазара. Това прави покупката на къща по-евтина за клиента. Първоначално в районите с евтина земя, но ако концепцията "земя за енергия" бъде успешно въведена в политиката, тогава и в непосредствена близост до градовете с високи цени. Това е стратегията на GEMINI next Generation AG. Защо утвърдените производители на къщи не мислят за това?

Преди няколко месеца говорих по телефона с редактора на списание за еднофамилни къщи. Опитах се да му обясня проекта от следващо поколение GEMINI: "Защо? След 30 години няма да има повече нови еднофамилни къщи". Може би защото тези утвърдени строители на къщи имат манталитета на 80-годишен човек, който просто чака края.

Как изглежда сметката в евтин квартал с имот на стойност 100 000 евро? 240 000 жилищен кредит, енергийната система се финансира от продажбата на електроенергия. Вноска по заема в размер на 1 223 евро и необходими 3 058 евро за доходите на домакинството. При имот за 50 000 € вноската по кредита би била само 969 €, а необходимият доход на домакинството - 2 423 €.

  На 15 февруари е твърде късно


Първите акционери получиха 700 акции за 1 000 евро. С корекцията на цената на акциите през септември 2023 г. тя беше намалена на 150 акции. Следващата голяма корекция на цената ще бъде извършена на 15 февруари. Нуждаем се от капитал, за да можем да приложим всичко гореизложено на практика.

  Оптимизъм във време на срив


Какви перспективи за бъдещето могат да се дадат на днешните деца? По-голямата част от обществото споменава само крайно негативни виждания за бъдещето. Дори когато става дума за жилище - основна потребност за всички. Запитването за търсене "жилища в Германия" извежда в резултатите от търсенето само доклади за бедствия. Проблемите вече не могат да бъдат решени с конвенционалните методи. Необходими са изцяло нови подходи.

Ако подкрепите този изцяло нов начин на мислене, като закупите акции, след няколко години не само ще можете да кажете "аз допринесох за това", но и ще можете да се радвате на значително увеличение на стойността на тези акции.  Станете акционер на GEMINI next Generation AG


Членът на клуба дарява членския си внос на клуба и се радва, ако клубът е успешен. Ако не, значи съм подкрепил добра кауза.

Акционер придобива акции в акционерно дружество. Ако акционерното дружество е успешно, акциите му струват много повече. В случая на GEMINI next Generation AG, това е награда за подкрепа на добра кауза.

Като акционер, служител или купувач на жилище, вие също ставате част от противодействието срещу много негативни тенденции в нашето общество, които са в ущърб на оцеляването ни.

Един от новите акционери каза: "Правя много скромна инвестиция", но 4000 евро, умножени по 1000 евро, също са 4 милиона евро за всички инвестиции до откриването на селището в Ункен като отправна точка за глобално разширяване.

Само годишното общо събрание може да вземе решение за значителни увеличения на капитала, но ето какво могат да решат Изпълнителният и Надзорният съвет. Новият акционерен капитал служи за усъвършенстване на документите за по-големите планирани увеличения на капитала.

Съществува програма за възнаграждение за препоръчване на акциите на други лица. Двама от новите акционери са станали акционери в резултат на тази програма за възнаграждение.

Ето какви са подробностите.

Внимание! За средата на февруари е планирана голяма промоция, по време на която акциите ще се предлагат на значително по-висока цена. Купувайте навреме, преди корекцията на цените!
          Моментът на Android в старата автомобилна индустрия: Старата автомобилна индустрия виждаше в Tesla само нов конкурент. Но през четвъртото тримес https://2024.pege.org/01-07/bulgarian.htm