Android-øyeblikket i den gamle bilindustrien

Den gamle bilindustrien så bare Tesla som en ny konkurrent. Men i 4. kvartal 2023 solgte BYD flere elbiler enn Tesla. På samme måte solgte Samsung mer enn Apple.


Nedgangen til Nokia, som i utgangspunktet ignorerte iPhone fra Apple. Etter lang tids nøling bestemte de seg for å utvikle en iPhone-konkurrent. Men lenge før de var klare, dukket det plutselig opp utallige Android-smarttelefoner.

Her er statistikken.

Prosessen går ikke fullt så raskt for elbiler, ettersom det først må bygges opp en enorm industriell batterikapasitet. En elbil krever 5 000 ganger så mange batterier som en smarttelefon.

  iPhone Samsung - Tesla BYD


Den gang trodde Nokia at iPhone var den eneste nye konkurrenten, men noen år senere solgte Samsung plutselig flere Android-smarttelefoner enn Apple iPhones. Det var nettopp dette 4. kvartal 2023 viste: BYD selger flere elbiler enn Tesla.

Kina er verdens største bilmarked, med en tredjedel av alle nye biler som selges i Kina. Den raskt synkende markedsandelen til forbrenningsmotorer gjør at mange kinesiske selskaper i første omgang satser på hjemmemarkedet med sine nye elbiler. Det gjenstår fortsatt mange transportskip for biler før masseeksporten kan begynne.

  Når var alt dette forutsigbart?


For meg har dette vært tilfelle siden mars 2008, da jeg reiste til bilutstillingen i Genève for første gang. Da var oljeprisen for første gang over 120 dollar, og i Vorarlberg fylte jeg for første gang diesel for over 1,20 euro literen.

Stor fortvilelse ved mitt første besøk på messen, bare fossilt skrap, ingenting som er verdt å rapportere om. Hvordan kan noen tro at de kan fortsette å selge fossilt skrap under en slik oljepriskrise?

Så leste jeg plutselig "Dual Mode - Electric vehicle - Hybrid vehicle" på en bil. Frelse! Endelig noe å skrive hjem om! Det var en BYD F3DM plug-in-hybrid med et litiumjernfosfatbatteri på 16 kWh.

Hele veien tilbake fra Genève til Salzburg tenkte jeg på hva det betyr når teknisk innovative produkter kommer fra et lavtlønnsland. Jeg fikk rett i mine spådommer.

Det store ubesvarte spørsmålet er: Hvorfor kom ikke hele den etablerte bilindustrien til samme konklusjon? Hvorfor ble det ikke gjennomført en større forskningsoffensiv for billige batterier og billige elbiler? I årevis ble det bare ytret ville slagord: "Hvis den etablerte bilindustrien ønsker det, vil en perfekt Tesla-killer være klar om to år". Så, i 2018, kom den første av de etterlengtede Tesla-dreperne: Jaguar i Pace.

Tesla klarer for tiden hele produksjonen av Jaguar i Pace på under 2 uker. Noen andre etablerte produsenter har lansert nye elbiler. 10 år tidligere ville de vært helt i toppsjiktet og en sensasjon.

  Hvordan selger man biler?


I teorien bør en bilprodusent ha som mål å selge flere biler. Derfor bør man først og fremst spørre seg hva som er hindringene for å selge flere biler. Hvordan kan jeg øke merverdien av bilen min som produkt? Et enkelt eksempel: Bilen koster 15 000 euro og kjøres 300 000 km på 6 liter diesel til 1,25 euro per liter. Drivstoffindustrien har altså en større andel av de totale kostnadene enn bilprodusenten.

Hvordan kan du endre på det? Selg kundene en elbil for 18 000 euro, batterier og solceller for 10 000 euro og etabler et nettverk av egne ladestasjoner. Det blir billigere for kunden å kjøre bil, og selskapets egen merverdi i form av totale kostnader øker dramatisk. Dette er strategiene til Tesla og BYD. Hvorfor har ikke den etablerte bilindustrien tenkt på dette?

Teorien om peak oil har eksistert siden 1956. Uten fracking i USA ville vi allerede ha passert peak oil for rundt ti år siden. Hvordan kan vi tillate at vår egen økonomiske eksistens er avhengig av og begrenset av oljeproduksjonen? Den globale produksjonen av biler med forbrenningsmotor er begrenset av oljeproduksjonen. Hvordan kan bilselskapene akseptere denne begrensningen?

Kanskje fordi disse etablerte bilselskapene hadde mentaliteten til en 80-åring som bare venter på slutten. Den store utslippsskandalen føyer seg inn i denne holdningen: Kjøp deg litt tid ved å jukse, noen år til å nyte, for det måtte være klart for alle at denne svindelen ville bli avslørt en dag.

  Hvordan selger man hus?


I teorien bør en boligprodusent ha som mål å selge flere boliger. Det første man bør tenke på, er hva som er hindringene for å selge flere hus. Jøss, det høres kjent ut, bortsett fra at biler er byttet ut med hus. Et enkelt eksempel: Huset koster 300 000 euro og står på en tomt til 300 000 euro. Eierne kjører 30 000 km i året med 2 000 liter bensin for 3 600 euro og kjøper 8 000 kWh strøm til husholdningen og varmepumpe for 3 600 euro. Disse energikostnadene utgjør ytterligere 216 000 euro over 30 år. Selv uten renter utgjør dette 27 200 euro per år eller 2 267 euro per måned. Med dagens boliglånstilbud blir det månedlige låneavdraget for hus og tomt til 600 000 euro og 600 euro til energi 3 648 euro. I henhold til EUs retningslinjer for boliglån må husstandens inntekt være 7 620 euro.

Hvordan kan du endre på det? Selg kundene et GEMINI neste generasjons hus for 140 000 euro og batterier og solceller for 60 000 euro. Det er så mye solenergi at 80 % av den kan selges på spotmarkedet. Dette gjør det billigere for kunden å kjøpe hus. I første omgang i områder med billige tomter, men hvis "land for energi"-konseptet får politisk gjennomslag, vil det også bli mulig å bygge i umiddelbar nærhet av dyre byer. Dette er strategien til GEMINI next Generation AG. Hvorfor tenker ikke de etablerte husprodusentene på dette?

For noen måneder siden snakket jeg i telefonen med redaktøren for et eneboligmagasin. Jeg forsøkte å forklare ham om neste generasjons GEMINI-prosjektet: "Hvorfor det? Om 30 år er det jo slutt på nye eneboliger". Kanskje fordi disse etablerte boligbyggerne har en mentalitet som en 80-åring som bare venter på slutten.

Hvordan ser regningen ut i et billig nabolag med en bolig til 100 000 euro? 240 000 € i boliglån, energisystemet finansierer seg selv ved å selge strøm. 1 223 € i avdrag på lånet og 3 058 € i husstandsinntekt. Med en bolig til 50 000 euro blir låneavdraget bare 969 euro og kravet til husholdningsinntekt 2 423 euro.

  Det er for sent 15. februar


De første aksjonærene fikk 700 aksjer for 1 000 euro. Ved kursjusteringen i september 2023 ble dette redusert til 150 aksjer. Den neste store kursjusteringen vil finne sted 15. februar. Vi trenger kapital for å kunne sette alt dette ut i livet.

  Optimisme i en tid med kollaps


Hvilke fremtidsutsikter kan dagens barn få? De fleste i samfunnet snakker bare om ekstremt negative fremtidsvisjoner. Selv når det gjelder bolig, et sentralt behov for alle. Søket "bolig i Tyskland" gir bare katastroferapporter i søkeresultatene. Problemene kan ikke lenger løses med konvensjonelle metoder. Det er behov for helt nye tilnærminger.

Hvis du støtter denne helt nye måten å tenke på ved å kjøpe aksjer, vil du om noen år ikke bare kunne si "jeg har bidratt til dette", men også se tilbake på en betydelig verdiøkning på disse aksjene.  Bli aksjeeier i GEMINI next Generation AG


Et klubbmedlem donerer medlemskontingenten sin til klubben og er fornøyd hvis klubben lykkes. Hvis ikke, har jeg støttet en god sak.

En aksjonær kjøper aksjer i et allmennaksjeselskap. Hvis AG lykkes, blir aksjene hans mye mer verdt. I GEMINI next Generation AGs tilfelle er det en belønning for å støtte en god sak.

Som aksjonær, ansatt eller boligkjøper blir du også en del av motbevegelsen mot mange negative utviklingstrekk i samfunnet som er skadelige for vår overlevelse.

En av de nye aksjonærene sa: "Jeg gjør en veldig beskjeden investering", men 4 000 euro ganger 1 000 euro er også 4 millioner euro for alle investeringer frem til åpningen av anlegget i Unken som utgangspunkt for global ekspansjon.

Det er bare generalforsamlingen som kan beslutte større kapitalforhøyelser, men her er hva hovedstyret og representantskapet kan beslutte. Den nye aksjekapitalen tjener til å perfeksjonere dokumentene for de større planlagte kapitalforhøyelsene.

Det finnes et belønningsprogram for å anbefale aksjen til andre. To av de nye aksjonærene har blitt aksjonærer som følge av dette belønningsprogrammet.

Her er detaljene.

Hør etter! Det er planlagt en større kampanje i midten av februar, der aksjene vil bli tilbudt til en betydelig høyere pris. Kjøp i god tid før kurskorreksjonen!
          Android-øyeblikket i den gamle bilindustrien: Den gamle bilindustrien så bare Tesla som en ny konkurrent. Men i 4. kvartal 2023 solgte BYD flere elbiler enn Tesla. På samme måte solgte Samsung mer enn Apple. https://2024.pege.org/01-07/norwegian.htm