Androidni trenutek stare avtomobilske industrije

Stara avtomobilska industrija je v Tesli videla le novega konkurenta. Toda v četrtem četrtletju leta 2023 je BYD prodal več električnih avtomobilov kot Tesla. Podobno je Samsung prodal več kot Apple.


Propad družbe Nokia, ki je sprva ignorirala iPhone družbe Apple. Po dolgem oklevanju so se odločili, da bodo razvili konkurenta za iPhone. Toda dolgo preden so bili pripravljeni, se je nenadoma pojavilo nešteto pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android.

Tole so statistični podatki.

Pri električnih avtomobilih ta proces ni tako hiter, saj je treba najprej zgraditi velike industrijske zmogljivosti za baterije. Električni avtomobil potrebuje 5000-krat več baterij kot pametni telefon.

  iPhone Samsung - Tesla BYD


Takrat je Nokia menila, da je iPhone edini novi konkurent, nekaj let pozneje pa je Samsung nenadoma prodal več pametnih telefonov s sistemom Android kot Applovih iPhonov. Prav to je pokazalo četrto četrtletje leta 2023: BYD proda več električnih avtomobilov kot Tesla.

Kitajska je največji avtomobilski trg na svetu, saj se na njej proda tretjina vseh novih avtomobilov. Hitro zmanjševanje tržnega deleža motorjev z notranjim izgorevanjem številnim kitajskim podjetjem omogoča, da svoja nova električna vozila najprej plasirajo na domačem trgu. Pred začetkom množičnega izvoza je treba dokončati še številne transportne ladje za avtomobile.

  Kdaj je bilo vse to mogoče predvideti?


Zame to velja že od marca 2008, ko sem prvič obiskal avtomobilski salon v Ženevi. Cena nafte je prvič presegla 120 ameriških dolarjev, v Vorarlbergu pa sem liter dizelskega goriva prvič natočil za več kot 1,20 evra.

Velik obup ob mojem prvem obisku sejma, samo okamneli ostanki, nič, o čemer bi bilo vredno poročati. Kako si lahko kdo predstavlja, da lahko v času takšne krize cen nafte še naprej prodaja fosilne odpadke?

Potem sem na nekem avtomobilu nenadoma prebral "Dvojni način - električno vozilo - hibridno vozilo". Odrešitev! Končno nekaj, o čemer lahko pišeš doma! To je bil priključni hibrid BYD F3DM s 16 kWh litijevo-železovo-fosfatno baterijo.

Na poti iz Ženeve v Salzburg sem razmišljal o tem, kaj pomeni, če tehnično inovativni izdelki prihajajo iz države z nizkimi plačami. Moja predvidevanja so bila pravilna.

Veliko neodgovorjeno vprašanje se glasi: zakaj celotna uveljavljena avtomobilska industrija ni prišla do enakega zaključka? Zakaj ni bilo velike raziskovalne ofenzive za poceni baterije in poceni električne avtomobile? Dolga leta so se izgovarjali le divji slogani: "Če bo uveljavljena avtomobilska industrija to želela, bo popoln ubijalec Tesle pripravljen v dveh letih". Potem pa je leta 2018 prišel prvi od napovedanih ubijalcev Tesle: Jaguar i Pace.

Tesla trenutno celotno proizvodnjo Jaguarja i Pace opravi v manj kot dveh tednih. Tudi nekateri drugi uveljavljeni proizvajalci so predstavili nove električne avtomobile. Deset let prej bi bili ti avtomobili absolutno vrhunski in senzacija.

  Kako prodajate avtomobile?


Teoretično bi moral biti cilj proizvajalca avtomobilov prodati več avtomobilov. Zato je treba najprej razmisliti o tem, kakšne so ovire za prodajo več avtomobilov. Kako lahko povečam dodano vrednost svojega avtomobila kot izdelka? Preprost primer: avtomobil stane 15.000 EUR in prevozi 300.000 km s 6 litri dizelskega goriva po 1,25 EUR na liter. Torej ima industrija goriv večji delež skupnih stroškov kot proizvajalec avtomobila.

Kako lahko to spremenite? Prodajte strankam električni avtomobil za 18.000 EUR, baterije in fotovoltaiko za 10.000 EUR ter vzpostavite omrežje lastnih polnilnih postaj. Vožnja postane cenejša za stranke, dodana vrednost podjetja v smislu skupnih stroškov pa se močno poveča. To sta strategiji podjetij Tesla in BYD. Zakaj na to ni pomislila uveljavljena avtomobilska industrija?

Teorija o vrhuncu nafte obstaja že od leta 1956. Brez ameriškega frackinga bi bili že približno desetletje po vrhu nafte. Kako lahko dopustimo, da je naš gospodarski obstoj odvisen od proizvodnje nafte in omejen z njo? Svetovna proizvodnja avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem je omejena s proizvodnjo nafte. Kako lahko avtomobilska podjetja sprejmejo to omejitev?

Morda zato, ker so imela ta uveljavljena avtomobilska podjetja miselnost 80-letnika, ki čaka na konec. Veliki škandal z emisijami se sklada s tem odnosom: z goljufanjem si lahko kupimo nekaj časa, še nekaj let uživanja, saj je moralo biti vsem jasno, da bo ta goljufija nekega dne razkrita.

  Kako prodajate hiše?


Teoretično bi moral biti cilj proizvajalca hiš prodati več hiš. Zato bi bilo treba najprej razmisliti o tem, katere so ovire pri prodaji več hiš. Vau, to se sliši znano, le da so avtomobile zamenjale hiše. Preprost primer: hiša stane 300 000 EUR in stoji na zemljišču, ki stane 300 000 EUR. Lastniki letno prevozijo 30.000 km z 2.000 litri bencina za 3.600 EUR in kupijo 8.000 kWh električne energije za gospodinjstvo in toplotno črpalko za 3.600 EUR. Ti stroški energije v 30 letih znašajo dodatnih 216.000 EUR. Tudi brez obresti je to 27 200 EUR na leto ali 2 267 EUR na mesec. Izračunano z aktualno ponudbo stanovanjskih posojil znaša mesečni obrok posojila za hišo in zemljišče v vrednosti 600.000 EUR ter 600 EUR za energijo 3.648 EUR na mesec. V skladu s smernicami EU za stanovanjska posojila mora dohodek gospodinjstva znašati 7 620 EUR.

Kako lahko to spremenite? Prodajte strankam hišo naslednje generacije GEMINI za 140.000 EUR ter baterije in fotovoltaiko za 60.000 EUR. To je toliko sončne energije, da jo lahko 80 % prodate na promptnem trgu. Zaradi tega je nakup hiše za kupca cenejši. Sprva na območjih s poceni zemljišči, če pa se bo koncept "zemljišča za energijo" uspešno uveljavil v politiki, tudi v neposredni bližini dragih mest. To je strategija podjetja GEMINI next Generation AG. Zakaj o tem ne razmišljajo uveljavljeni proizvajalci hiš?

Pred nekaj meseci sem se pogovarjal z urednikom revije za enodružinske hiše. Poskušal sem mu razložiti projekt naslednje generacije GEMINI: "Zakaj? Čez 30 let ne bo več novih samostojnih hiš." Morda zato, ker imajo ti uveljavljeni graditelji hiš miselnost 80-letnika, ki samo čaka na konec.

Kako je videti račun v poceni soseski z nepremičnino v vrednosti 100.000 EUR? 240.000 stanovanjsko posojilo, energetski sistem se financira s prodajo električne energije. 1.223 € obroka posojila in 3.058 € zahtevanega dohodka gospodinjstva. Pri nepremičnini za 50.000 € bi obrok posojila znašal le 969 €, potrebni dohodek gospodinjstva pa 2.423 €.

  15. februarja je prepozno


Prvi delničarji so prejeli 700 delnic za 1.000 EUR. S prilagoditvijo cene delnic septembra 2023 se je ta znesek zmanjšal na 150 delnic. Naslednja večja prilagoditev cene bo izvedena 15. februarja. Potrebujemo kapital, da bomo lahko vse navedeno uresničili v praksi.

  Optimizem v času propada


Kakšne možnosti za prihodnost imajo današnji otroci? Večina družbe omenja le zelo negativne vizije prihodnosti. Tudi ko gre za stanovanja, ki so osrednja potreba vseh ljudi. Iskalna poizvedba "stanovanja v Nemčiji" v rezultatih iskanja prikaže le poročila o katastrofah. Težav ni več mogoče reševati z običajnimi metodami. Potrebni so popolnoma novi pristopi.

Če boste z nakupom delnic podprli ta popolnoma nov način razmišljanja, boste čez nekaj let lahko rekli: "K temu sem prispeval" in se tudi veselili znatnega povečanja vrednosti teh delnic.  Postanite delničar družbe GEMINI next Generation AG


Član kluba nameni članarino klubu in je vesel, če je klub uspešen. Če ne, sem podprl dober namen.

Delničar pridobi delnice delniške družbe. Če je delniška družba uspešna, so njegove delnice vredne veliko več. V primeru družbe GEMINI next Generation AG je to nagrada za podporo dobremu namenu.

Kot delničar, zaposleni ali kupec stanovanja postanete tudi del protislovnega gibanja proti številnim negativnim dogodkom v naši družbi, ki škodujejo našemu preživetju.

Eden od novih delničarjev je dejal: "Naložba je zelo skromna." Toda 4.000 EUR krat 1.000 EUR je tudi 4 milijone EUR za vse naložbe do odprtja naselja v Unkenu kot izhodišča za globalno širitev.

O večjih povečanjih kapitala lahko odloča le letna skupščina delničarjev, vendar lahko o tem odločata tudi upravni odbor in nadzorni svet. Novi osnovni kapital je namenjen izpopolnitvi dokumentov za večja načrtovana povečanja kapitala.

Za priporočanje delnice drugim je na voljo program nagrajevanja. Dva nova delničarja sta postala delničarja zaradi tega programa nagrajevanja.

Tole so podrobnosti.

Pozor! Sredi februarja je načrtovana večja promocija, v kateri bodo delnice ponujene po bistveno višji ceni. Kupite pravočasno, še pred popravkom cene!
          Androidni trenutek stare avtomobilske industrije: Stara avtomobilska industrija je v Tesli videla le novega konkurenta. Toda v četrtem četrtletju leta 2023 je BYD prodal več električnih avtomobilov kot Tesla. Podobno je Samsung prodal več kot Apple. https://2024.pege.org/01-07/slovenian.htm