Android-ögonblicket för den gamla bilindustrin

Den gamla bilindustrin såg bara Tesla som en ny konkurrent. Men under det fjärde kvartalet 2023 sålde BYD fler elbilar än Tesla. På samma sätt sålde Samsung mer än Apple.


Nedgången för Nokia, som till en början ignorerade iPhone från Apple. Efter mycket tvekan bestämde de sig för att utveckla en iPhone-konkurrent. Men långt innan de var redo dök det plötsligt upp otaliga Android-smartphones.

Här är statistiken.

För elbilar går processen inte riktigt lika snabbt, eftersom man först måste bygga upp en enorm industriell kapacitet för batterier. En elbil kräver 5 000 gånger fler batterier än en smartphone.

  iPhone Samsung - Tesla BYD


På den tiden trodde Nokia att iPhone var den enda nya konkurrenten; några år senare sålde Samsung plötsligt fler Android-smartphones än Apple iPhones. Det är precis vad det 4:e kvartalet 2023 visade: BYD säljer fler elbilar än Tesla.

Kina är världens största bilmarknad, med en tredjedel av alla nya bilar som säljs i Kina. Den snabbt minskande marknadsandelen för förbränningsmotorer gör att många kinesiska företag till en början placerar sina nya elbilar på den inhemska marknaden. Många transportfartyg för bilar måste fortfarande färdigställas innan massexporten kan börja.

  När var allt detta förutsägbart?


För mig har detta varit fallet sedan mars 2008, då jag reste till bilsalongen i Genève för första gången. Oljepriset var för första gången över 120 US-dollar och i Vorarlberg tankade jag för första gången diesel för över 1,20 euro per liter.

Stor förtvivlan vid mitt första besök på mässan, bara fossilt skrot, inget värt att rapportera om. Hur kan någon tro att de kan fortsätta att sälja fossilt skrot under en sådan oljepriskris?

Sedan läste jag plötsligt "Dual Mode - Electric vehicle - Hybrid vehicle" på en bil. Frälsning! Äntligen något att skriva hem om! Det var en BYD F3DM plug-in hybrid med ett 16 kWh litiumjärnfosfatbatteri.

Hela vägen tillbaka från Genève till Salzburg funderade jag på vad det innebär när tekniskt innovativa produkter kommer från ett låglöneland. Jag hade rätt i mina förutsägelser.

Den stora obesvarade frågan är: Varför kom inte hela den etablerade bilindustrin fram till samma slutsats? Varför fanns det inte en stor forskningsoffensiv för billiga batterier och billiga elbilar? I åratal hördes bara vilda slagord: "Om den etablerade bilindustrin vill, kommer en perfekt Tesla-dödare att vara klar om två år". Sedan, 2018, kom den första av de mycket omtalade Tesla-dödarna: Jaguar i Pace.

Tesla hanterar för närvarande hela produktionen av Jaguar i Pace på under 2 veckor. Några andra etablerade tillverkare har lanserat nya elbilar. För 10 år sedan skulle de ha varit absolut toppmodeller och en sensation.

  Hur säljer man bilar?


I teorin borde målet för en biltillverkare vara att sälja fler bilar. Så den första frågan man bör ställa sig är: Vilka är hindren för att sälja fler bilar? Hur kan jag öka mervärdet för min bil som produkt? Ett enkelt exempel: Bilen kostar 15 000 euro och körs 300 000 km på 6 liter diesel till 1,25 euro per liter. Bränsleindustrin har alltså en större andel av de totala kostnaderna än biltillverkaren.

Hur kan du ändra på det? Sälj kunderna en elbil för 18 000 euro, batterier och solceller för 10 000 euro och bygg upp ett nätverk av egna laddstationer. Bilkörningen blir billigare för kunden och företagets eget mervärde i form av totala kostnader ökar dramatiskt. Detta är Teslas och BYD:s strategier. Varför tänkte inte den etablerade bilindustrin på detta?

Teorin om peak oil har funnits sedan 1956. Utan fracking i USA skulle vi redan ha passerat peak oil med cirka ett decennium. Hur kan vi tillåta att vår egen ekonomiska existens är beroende av och begränsas av oljeproduktionen? Den globala produktionen av bilar med förbränningsmotorer begränsas av oljeproduktionen. Hur kan bilföretagen acceptera denna begränsning?

Kanske för att dessa etablerade bilföretag hade mentaliteten hos en 80-åring som bara väntar på slutet. Den stora utsläppsskandalen passar in i denna inställning: köp lite tid genom att fuska, några år till att njuta, eftersom det måste stå klart för alla att detta bedrägeri skulle avslöjas en dag.

  Hur säljer man hus?


I teorin borde målet för en hustillverkare vara att sälja fler hus. Den första frågan man bör ställa sig är därför: Vilka är hindren för att sälja fler hus? Wow, det låter bekant, förutom att bilar har ersatts av hus. Ett enkelt exempel: Huset kostar 300 000 euro och står på en tomt som kostar 300 000 euro. Ägarna kör 30 000 km per år med 2 000 liter bensin för 3 600 € och köper 8 000 kWh el för hushållet och värmepumpen för 3 600 €. Dessa energikostnader uppgår till ytterligare 216 000 euro under 30 år. Även utan ränta blir det 27 200 euro per år eller 2 267 euro per månad. Om man räknar med det nuvarande bostadslåneerbjudandet blir avbetalningen per månad för hus och tomt för 600 000 euro och 600 euro för energi 3 648 euro per månad. Enligt EU:s riktlinjer för bostadslån måste hushållets inkomst vara 7 620 euro.

Hur kan du ändra på det? Sälj ett nästa generations GEMINI-hus till kunderna för 140 000 euro och batterier och solceller för 60 000 euro. Det är så mycket solkraft att 80 % av den kan säljas på spotmarknaden. Det gör det billigare för kunden att köpa ett hus. Till en början i områden med billig mark, men om konceptet "mark för energi" framgångsrikt kan införas i politiken, då även i omedelbar närhet av städer med höga priser. Detta är strategin för GEMINI next Generation AG. Varför tänker inte de etablerade hustillverkarna på detta?

För några månader sedan talade jag i telefon med redaktören för en tidskrift för småhus. Jag försökte förklara nästa generations GEMINI-projekt för honom: "Varför? Om 30 år kommer det inte att finnas några nya småhus längre". Kanske för att dessa etablerade husbyggare har en mentalitet som en 80-åring som bara väntar på slutet.

Hur ser räkningen ut i ett billigt område med en fastighet på 100 000 euro? 240 000 € bostadslån, energisystemet finansierar sig självt genom att sälja el. 1 223 € i amortering och 3 058 € i hushållsinkomst. Med en fastighet på 50 000 euro skulle amorteringen bara vara 969 euro och den nödvändiga hushållsinkomsten 2 423 euro.

  Det är för sent den 15 februari


De första aktieägarna erhöll 700 aktier för 1.000 euro. I och med kursjusteringen i september 2023 reducerades detta till 150 aktier. Nästa större kursjustering kommer att ske den 15 februari. Vi behöver kapital för att kunna omsätta allt detta i praktiken.

  Optimism i en tid av kollaps


Vilka framtidsutsikter kan man ge dagens barn? Majoriteten av samhället nämner bara extremt negativa framtidsvisioner. Till och med när det gäller bostäder, ett centralt behov för alla. Sökfrågan "bostäder i Tyskland" ger bara katastrofrapporter i sökresultaten. Problemen kan inte längre lösas med konventionella metoder. Det krävs helt nya angreppssätt.

Om ni stöder detta helt nya sätt att tänka genom att köpa aktier, då kommer ni om några år inte bara att kunna säga "jag har bidragit till detta", utan ni kommer också att kunna se tillbaka på en avsevärd ökning av värdet på dessa aktier.  Bli aktieägare i GEMINI next Generation AG


En klubbmedlem donerar sin medlemsavgift till klubben och är glad om klubben är framgångsrik. Om inte, har jag stöttat en god sak.

En aktieägare förvärvar aktier i ett publikt aktiebolag. Om AG är framgångsrikt är hans aktier värda mycket mer. I GEMINI next Generation AG:s fall är det hans belöning för att stödja en god sak.

Som aktieägare, anställd eller bostadsköpare blir du också en del av motståndsrörelsen mot många negativa utvecklingar i vårt samhälle som är skadliga för vår överlevnad.

En ny aktieägare sa "Jag gör en mycket blygsam investering", men 4 000 euro gånger 1 000 euro är också 4 miljoner euro för alla investeringar fram till öppnandet av bosättningen i Unken som en utgångspunkt för global expansion.

Endast årsstämman kan besluta om större kapitalökningar, men här följer vad direktionen och tillsynsnämnden kan besluta. Det nya aktiekapitalet tjänar till att fullborda dokumenten för de större planerade kapitalökningarna.

Det finns ett belöningsprogram för att rekommendera aktien till andra. Två av de nya aktieägarna har blivit aktieägare som ett resultat av detta belöningsprogram.

Här är detaljerna.

Givakt! En större kampanj är planerad till mitten av februari, då aktierna kommer att erbjudas till ett betydligt högre pris. Köp i god tid före priskorrigeringen!
          Android-ögonblicket för den gamla bilindustrin: Den gamla bilindustrin såg bara Tesla som en ny konkurrent. Men under det fjärde kvartalet 2023 sålde BYD fler elbilar än Tesla. På samma sätt sålde Samsung mer än Apple. https://2024.pege.org/01-07/swedish.htm